Ta hand om din hälsa inifrån och ut

Pyssla om dig själv och få ny kunskap om hur du kan ta hand om din hälsa inifrån och ut. Den uppskattade helgen i slutet av november gav mersmak! GroddJonas och MassageMaria inspirerar på Levande Födas kursgård Skeppsgården. Fokus denna helg ligger på groddar och odling av skott, vilda växter som mat och medicin, skonsamma rörelser som främjar balans och cirkulation och egenmassage och reflexologi för hemmabruk. Meditation och bastukväll är givna inslag.

Denna helg passar dig som vill få ny inspiration till en sund och hållbar livsstil med enkla medel. Vi lär oss genom att använda våra sinnen i praktik och teori. Den rogivande atmosfären på Skeppsgården i Östergötlands vackra skärgård är en perfekt plats att vara på när försommaren har kommit till skärgården. Där finns tid till reflektion och återhämtning. Anita Svensson har drivit kursgården Levande Föda i över 30 år och är Ann Wiggmors auktoriserade efterträdare i Europa. Levande föda renar och ger kroppen energi och näring på ett mycket skonsamt sätt som minskar suget efter beroendeframkallande, processade och näringsfattiga produkter som så många av oss förtär. Levande föda bidrar till en sundare syn på mat och njutning.

 

Under kursen lär du dig om:

❖ Hur man på bästa sätt odlar groddar och skott och näringsläran kring dem

❖ Hur man med groddar och vilda växter som bas gör bröd, sallader, dressingar, smoothies mm

❖ Hur man fermenterar grönsaker/groddar/dryck

❖ Hur man kan ta tillvara på och använda vilda växter som medicin och i hudvård mm.

❖ Egenmassage, reflexologi och andra taktila tekniker för hemmabruk

❖ Stressreducerande rörelser, andning och meditation

 

Plats: Levande Födas kursgård: Skeppsgården, Valdemarsvik

Antal deltagare: Begränsat antal platser max 12 personer.

Datum och tider: 5-7 Juni 2020: Start fredag kl 13.00 till söndag kl 17.00

Logi: Enkelrum eller dubbelrum med egen dusch och toalett. Incheckning från kl 11.00 på fredagen. Då har du möjlighet att se dig om i de natursköna omgivningarna och vila dig från resan. rummen blir tillgängliga kl 15.00. Vi kan hämta upp i Valdemarsviks busshållplats kl 10.00 och kl 11.00. Meddela oss!

Mat: frukost, lunch och middag + mellanmål. Ekologisk levande föda enligt Ann Wigmore.

Kursavgift: 4860 kr Inklusive helpension. Tillägg för enkelrum 120 kr/natt Anmälningsavgift 1000 kr. När den är betald är Du anmäld till kurshelgen. Resterande belopp betalas in senast 20 Maj. Anmälan är bindande men kan överlåtas. Inga förkunskaper krävs.

Utrustning: Mjuka träningskläder, inneskor/tofflor, morgonrock, badkläder, bra kläder och skor för naturvandringar. Vattenflaska.

Förberedelser: Klipp fingernaglarna korta. Fila fötterna om det finns ett behov. För bästa resultat, avstå animalisk föda, raffinerad mat och socker, nikotin, kaffe, te och alkohol en vecka före kursstart.

 

Inspiratörer och kursledare

Jonas är en ung entreprenör och VD för företaget Sproutly AB( https://sproutly.se ). Eftersom Jonas föräldrar driver Sveriges största groddföretag Munkagrodden har han från tidig barndom levt med groddar och skott. 100-tals frågor angående groddodling via mail, workshops och sociala medier gör att Jonas känner sig säker med att inte bara lära ut hur man groddar, utan hur man groddar på bästa sätt! Odling, näring och annat praktiskt gällande groddarna och skotten är en del av innehållet i hans workshops, liksom tillredningen av dem. Den geniala konsten att fermentera är ett annat tema han mer än gärna ger sig in på!

 

Maria är en kreativ och nyfiken person med stort intresse för natur, hälsa och hållbarhet på olika plan. Hon är specialpedagog, massageterapeut och reflexpedagog. Utgångspunkten är att tankar och känslor, vårt immunsystem och vår fysiska kropp alltid påverkar varandra och att vi behöver lyssna till de signaler de ger oss. Att tolka och lära sig bemöta de egna signalerna är viktigt för hälsa och välbefinnande. Att utveckla en ökad kroppslig medvetenhet som bidrar till läkning och utveckling och hitta verktyg att ta hand om sin hälsa ser Maria som viktigare än att hela tiden vara beroende av sjukvård, terapi och fysiska korrigeringar. Naturen är en viktig resurs som källa till läkning.

Husmor Anna tillsammans med sitt team tillreder den goda och vackra levande födan. Fantastiska råvaror och kärleksfull hantering gör att maten tilltalar både ögat och gommen. Vi låter det vilda köket ta plats denna helg. Måltiderna är ett axplock från Skeppsgårdens ordinarie meny som kan inspirera både till enkel och giftfri vardagsmat och grönare, hälsosammare festmat.

Odling och förädling av ekologiska råvaror

Klimatsmart, nyttig, levande mat: Du får lära dig alla konstens regler när det gäller odling av groddar och skott och vi kommer självklart att avnjuta resultatet som vi också hjälps åt att laga.

Groddar: De flesta obehandlade frön kan groddas. Genom att grodda väcks fröet till liv och mångdubblar innehållet av enzymer, antioxidanter och vitaminer. Detta skapar en lättsmält och hälsobringande bas till dina måltider. Fermenterade groddar ger dubbel boost.

Skott: Genom att ge grodden fäste och utvecklas till rot blir skott den nästa livsfasen för fröet. När skotten i sin tur får ljus bildas ämnet klorofyll, ett ämne vars uppgift påminner om människans blod. Det hjälper till att transportera syre och har detoxande egenskaper. En spirande liten odling inne, på balkong eller uteplats att vårda är en rolig och inspirerande hobby. Jonas leder

Fermentering: Grönsaker, kryddor och salt är allt som behövs för att göra dina egna hälsosamma probiotiska inläggningar. Att förädla och lagra det naturen ger genom fermentering har använts i århundraden men går aldrig ur tiden. Roligt, spännande och väldigt gott! Vi gör även vegansk ost, rejuvelac och andra fermenterade drycker. Maria och Jonas Leder

Vilda växter: vi gör en örtvandring i omgivningarna kring Skeppsgården och bekantar oss med vilda örter som är fulla med klorofyll och näring från jorden. Vi fördjupar oss i vilda växter som medicin, hudvård och för att boosta vår mat. Maria Leder.

Taktila tekniker, meditation, rörelser och andning för inre kraft och självläkning

Meditation: Självutveckling är en viktig del av optimalt välmående och sinnesfrid. Visdom och meditation i beteckningen ”djup fokus på det sanna värdet” är två essentiella grundpelare för välmående. Meditation kan väcka ett inre ljus och lugn som skyddar mot yttre påverkan och ger styrka att vara trygg i sig själv. Vi är ute om vädret tillåter. Jonas leder.

Egenmassage, både direkt och reflexologiskt: Vi tittar på beröringens påverkan på kropp och mående. Du får lära dig enkla österländska och västerländska massagetekniker och taktila metoder som du kan göra på dig själv och andra för att främja flöden av energi, lymfa och blod. Genom detta kan vi få ökad energi och stimulera kroppens förmåga till självläkning. Maria leder.

Rytmiska rörelser: Enkla, avslappnande och skonsamma rörelser som stimulerar det centrala och perifera nervsystemet via sinnena. Rörelserna bidrar till förbättrad syresättning och cirkulation av kroppens olika energi- och vätskeflöden, ökad kroppskännedom, förbättrad hållning, normaliserad muskeltonus. Detta påverkar näringsupptag och avgiftningsförmåga. Maria leder. Du får också en introduktion i hur du på egen hand kan arbeta med aktiva primitiva rygg och nackreflexer som kan skapa olika problem och smärta i rörelseapparaten. Maria leder.

Inner Power Andning: denna andnings- och Chi Gong metod har utvecklats av Kung Fu-mästaren Tho Truong Duong från Linköping/Vietnam. Inner Power träningen är ett effektivt verktyg för att skapa ökad styrka, balans och harmoni på många plan. Maria leder. Vi är ute om vädret tillåter.

 

Det lilla extra:

❖ bastu-bad, havs-bad och skogs-bad

❖ Den fermenterade hälsodrycken Revajulac

❖ Ta med en burk egensyrade grönsaker och hostsirap mm med hem efter helgen

❖ Startkit för groddning och groddfrön kan beställas av Jonas

Varmt välkomna!

Frågor gällande mat och logi till Anita eller Anna

Skeppsgården, 615 92 Valdemarsvik +46 (0) 493 414 25 mail@livingfood.nu

 

För frågor om kursinnehåll Maria: maria@sensovital.com   Jonas: info@sproutly.se

Följ gärna oss: